A.Hak investeert in nieuwe Topcon inmeetapparatuur voor project Noorderwarmte

Aanleg stadswarmtenet Amsterdam-Noord vraagt om een modern systeem

Aanleg stadswarmtenet Amsterdam-Noord vraagt om een modern systeem

Het bedrijf A.Hak doet dagelijks inmeet- en uitzetwerk voor leidingentracés. Dat kan een lastige opgave zijn. Door hoge flats of bomen bijvoorbeeld. Of de landmeter staat in een sleuf en blijkt de juiste gegevens niet bij de hand te hebben. Geavanceerde apparatuur voorkomt dit. Voor de aanleg van warmtetransportleidingen in Amsterdam-Noord heeft dit internationaal opererende bedrijf geïnvesteerd in de nieuwste Topcon-apparatuur.

Groot project
Landmeter/uitzetter/tekenaar Joris Struyk van de firma A.Hak is in zijn nopjes. Van huisaansluitingen, het wat kleinere werk, mag hij nu meewerken aan de aanleg van warmteleidingen voor Project Noorderwarmte. En het mooie is: dit gebeurt met moderne inmeetapparatuur. Joris: “Tijdens mijn stages heb ik voornamelijk gewerkt met GNSS. Dat is in een dichtbebouwd gebied als Amsterdam niet altijd handig. Eerder heb ik geprobeerd om er een total station ‘doorheen’ te krijgen. Met dit project waren de mogelijkheden er en is het gelukt.”

Snel opstellen
Joris gebruikt sinds oktober 2015 de Topcon hybride oplossing. Wanneer ingehuurde landmeters met een verouderd toestel op het project bezig zijn, ziet hij duidelijk de verschillen. “Het Topcon-systeem is in veel minder handelingen op te stellen. Binnen vijf minuten ben ik aan het meten. Het enige dat me in eerste instantie meer tijd kostte was het scannen van de locatie en de juiste inschatting maken om het systeem slim neer te zetten.”

Obstakels omzeilen
Op het project zijn geen vaste punten voor het total station. Joris: “Ik bepaal mijn werkwijze aan de hand van de beschikbare informatie over het tracé en de actuele situatie op het werk. Obstakels als kranen, containers of hekwerken komen veel voor op een project als dit. Het omzeilen hiervan kost wat meer tijd maar hier heb ik inmiddels oplossingen voor. Zoals tijdelijk een hekwerk openzetten, natuurlijk wel alleen als hier iemand bij staat om de veiligheid te waarborgen. Of na het opstellen van het systeem achterwaarts insnijden. En ik meet altijd rond schafttijd. Dan is het rustig op het werk.”

Werkwijze
Joris verricht het uitzetwerk volgens de aangegeven planning. De uitvoerder geeft ongeveer een week van tevoren aan welk gedeelte van het tracé hij uitgezet wil hebben. Joris bekijkt dan of er bijvoorbeeld flatgebouwen en bomen voorkomen in dit gebied. Aan de hand daarvan bepaalt hij of total station of GNSS wordt ingezet. Dan gaat hij naar de desbetreffende locatie. Joris: “De uitzetgegevens heb ik van tevoren in het Topcon-systeem ingevoerd. Ik stel het toestel op en plaats meetspijkers om zo met vaste punten te werken. Het kan namelijk zomaar zijn dat er in de tussentijd een container op het werk wordt geplaatst. Deze werkwijze voorkomt dat ik dan weer opnieuw moet beginnen met opstellen.”

Onvoorziene omstandigheden
Naast het reguliere inmeet-en uitzetwerk gebruikt Joris de hybride oplossing ook om de gegevens van de leidingen en lassen te controleren en bij te houden. “Iedere las heeft een controlenummer. Ik vergelijk dit met de gegevens uit het pijp- en lasboek. Dit is beschikbaar via mijn Panasonic toughpad. Op die manier leg ik vast dat de las gecertificeerd is.” Een foto complementeert de gegevens voor het opleverdossier. Als er bij een proefsleuf duikers en andere onvoorziene kabels en leidingen tevoorschijn komen, legt Joris deze ook vast.

Volop mogelijkheden
Het Topcon-systeem biedt nog meer functionaliteit dan dat. Joris heeft er wel oren naar om dit in te zetten. “Ik wil meer uit het apparaat halen. Zoals het kunnen monitoren van verzakkingen en het behalen van de beste nauwkeurigheid. Deze dingen dragen bij aan de service die A.Hak al biedt richting opdrachtgever.”   
A.Hak en Project Noorderwarmte: www.ahak.nl/noorderwarmte

 

Door Sonja van Poortvliet

 

 

 

More Stories