Welkom in de 3D-omgeving van Topcon, Autodesk en CAD & Company

Zet Topcon en CAD & Company bij elkaar, en je hebt meer dan 100 jaar aan ervaring. De een in meettechnologie en bijbehorende software, de ander in het optimaliseren van ontwerp- en bedrijfsprocessen met behulp van standaard software. Begin dit jaar besloten zij de deuren wagenwijd voor elkaar open te zetten. Dat heeft zo zijn voordelen voor de klant.
door Sonja van Poortvliet - de Bruijn
Solide partners
Ruim 21 jaar geleden richtte Rob Oud, CAD & Company op. Wil een (werktuig)bouwkundig bedrijf optimaal functioneren, dan dient CAD onderdeel te zijn van het ontwerp- en bedrijfsproces, zo was de filosofie. CAD & Company is al geruime tijd partner van Microsoft en Autodesk. Nu 3D in opmars is in de bouw en aantoonbaar voordelen oplevert, is besloten om de samenwerking met Topcon aan te gaan.
Efficiënt werken
Scandata en de ontwerp- en beheersoftware van Autodesk gaan heel goed samen. Hierdoor kan een klant slimmer en efficiënter werken. De nieuwe Topcon LN-100 robotic total station of de DS200i serie - in combinatie met Autodesk BIM 360 Field en/of Autodesk BIM360 Point Lay-out - maakt maatvoering in een BIM mogelijk. En dat heeft zo zijn voordelen.
Maatvoeren met LN-100 robotic total station
De Topcon LN-100 is een robotic total station en bedoeld om punten uit te zetten of te verzamelen. De LN-100 in combinatie met een iPad maakt het mogelijk om de positie van de LN-100 te bepalen. De iPad fungeert hierbij als oriëntatiemiddel want op het scherm is te zien waar het prisma op dat moment is. In Autodesk Revit, Autodesk Navisworks of AutoCAD worden de gevraagde punten aangemaakt. Door de tekening in zijn geheel te uploaden naar BIM360 GLUE komen deze punten beschikbaar in BIM360 Point Lay-out. In de iPad app van BIM360 Point Lay-out worden de punten plus BIM of 2D-tekening zichtbaar.
Scannen met GLS-2000 serie
Met de laserscanners uit de GLS-2000 serie kunnen ruimtes of gebouwen vanuit verschillende perspectieven gescand worden. Zo ontstaan er verschillende scans die uiteindelijk worden samengevoegd in een Topcon-applicatie (scanmaster) waardoor je 1 grote puntenwolk ziet. Hierin wordt de juiste output gekozen voor gebruik in Autodesk-applicaties. Dit kan Autodesk RECAP zijn, een applicatie speciaal voor puntenwolken, maar ook Revit en Navisworks zijn prima in staat om puntenwolken te lezen. Zelfs AutoCAD kan met puntenwolken overweg. Afhankelijk van de gebruikte software kan een 3D-model vergeleken worden met de puntenwolk voor controle van de werkelijkheid met het gemodelleerde. Ook kan de puntenwolk als basis dienen voor het overtekenen van de situatie. Rob: “Een BIM in combinatie met een 3D-scan kan problemen in de uitvoering voorkomen. Je ziet al op voorhand welke gegevens wel en niet kloppen. Het stelt je ook in staat om al voor aanvang van een project goed af te stemmen met partners en onderaannemers. Bovendien heb je een begrijpelijk ‘plaatje’, ook voor de opdrachtgever.”
Eén aanspreekpunt
Het partnerschap met Topcon verrijkt het werken met 3D-data en vergemakkelijkt de inbedding van 3D binnen het ontwerp- en bedrijfsproces. Rob: “Klanten hebben één aanspreekpunt voor vragen over optimalisatie of inrichting van een (technisch) proces of de inzet van 3D-technologie. Omdat de Topcon-technologie standaard onderdeel is van de ICT-omgevingen die wij bieden, kunnen we onze klanten hierin vanaf het begin perfect begeleiden en ondersteunen.”
Voor iedereen
Verschillende bouwprojecten in Rotterdam zijn in 3D ontworpen, onder meer door TBI. Ook HSB Bouw bouwt virtueel met 3D BIM. Zelfs relatief kleine projecten kunnen efficiënter worden uitgevoerd dankzij 3D. Rob: “Een klant van ons is gevraagd voor de renovatie van een historisch pand in hartje Amsterdam. Gezien de locatie brengt het plaatsen van steigers aanzienlijke kosten voor de precario en beveiliging met zich mee. Onze klant koos ervoor om te werken met scandata. Aan de hand van deze gegevens kon tot op de millimeter nauwkeurig worden gemeten. Dat maakte het mogelijk om de nieuwe kozijnen op voorhand uit te tekenen en in productie te nemen, zonder gebruik van steigers. De plaatsing van de steigers werd hierdoor met enkele weken beperkt en dat betekende een aanzienlijke besparing in kosten.”